miercuri, 20 martie 2013

Prezentarea scolii

Prezentare

Documentar, învăţământul este atestat în Urziceni în a doua jumătate a secolului al XVIII- lea. în acest sens, condica domnească nr.7 din 1778 ne furnizează următoarele date: „Iată ştatul lefilor dascălilor şi spesele diverse şcolare la 1780, martie 17, precum s-au aflat în această condică (,..).Taleri 125 dascălu Manasia, 50 dascălu Neofil, 45 dascălu Teodoru, 30 dascălu Pantazi, 30 dascălu Atanasiu latinu, aceştia toţi dascăli din Sfântu Sava, totalu 280 taleri, 75 taleri la unsprezece dascăli din Eparhia P.S.S. Părintele mitropolitu, total 280 taleri. 5 taleri, unul la Ploieşti, sudu Prahova, 5 taleri unul la Târgovişte sudu Dâmboviţa, 5 unul la Câmpulung, sudu Muscel (...) 5 unul la Urziceni, sudu Ialomiţa.” Din acest ştat de plată a lefurilor rezultă că la Urziceni, la 17 martie 1780, funcţiona o şcoală cu un post de învăţător retribuit cu 5 taleri pe lună. De asemenea, se constată că o parte din retribuţia dascălilor era asigurată de Mitropolia Ţării Româneşti.
Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la atestarea documentară a învăţământului din Urziceni s-au organizat mai multe acţiuni culturale, dedicate acestui eveniment; la intrarea în Şcola Genrală Nr. 1 a fost aşezată o placă cu următorul conţinut:
„1780 - 1980 Două sute de ani de la atestarea documentară a învăţământului în Urziceni. Donată de Emil Decu, elev.”-caruia ii multumim si pe aceasta cale.
Actual, Scoala gimnaziala ”Alexandru Odobescu”, denumire primita in anul 2008, dupa ce multi ani a fost numita Scoala generala Nr.1 Urziceni, Scoala Generala cu clasele I-VIII, Nr.1 Urziceni si Scoala Generala cu clasele I-VIII, Nr.1 ”Alexandru Odobescu” Urziceni.
Este o scoala situata în campia Gherghitei, dar mai cunoscut in Campia Baraganului, la o rascruce de drumuri importante, Bucuresti - Buzau, Ploiesti - Slobozia. Este un centru zonal puternic raportat la numarul de locuitori, de unde si statutul de Municipiul Urziceni.
Scoala se doreste a fi o institutie deschisa, edicativa, formativa și adaptata necesitatilor vremii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu